Hjemmekompostering

Hjemmekompostering av matrester og hageavfall er en fin måte å redusere restavfallsmengden på. Resultatet blir god matjord og billigere renovasjon.Det er to måter du kan gjøre det på. Varmkompost eller Bokashi.

Se video hvor Hageselskapet Kristiansund forteller kort om de to forskjellige metodene.

Ta kontakt med din kommune før du går til innkjøp av utstyr til hjemmekompostering. Det er forskjellige krav rundt om i kommunene og da er du sikker på at du får det riktig.

Varmkompostering

Varmkompostering, er nedbryting av mat- og hageavfall i en lukket og isolert kompostbeholder. Isolasjonen holder på varmen som blir frigitt i selve komposteringsprosessen. Varmen kan komme opp i 50-70ºC og gjør at ugress og smittestoffer i kompostmassen uskadeliggjøres raskt, også om vinteren. Kompostjorda er utmerket til å bruke i blomsterbed og til potteplanter.

 • Hva? Alt organisk avfall fra husholdningen og hagen kan komposteres. For eksempel frukt- og grønnsaksavfall, mel- og melkeprodukter, te-blader og kaffegrut, kjøtt- og fiskerester, potteplanter og hageavfall.
 • For å unngå lukt og problemer med fluer bør ikke rått kjøtt eller fiskerester legges i kompost bingen i startfasen. Når komposteringen er kommet godt i gang og har god varme, kan dette legges i dersom det graves ned i den eksisterende massen. Dekk gjerne til med annet matavfall eller ferskt gress.
 • Plassering: Kompostbingen bør plasseres på et lett tilgjengelig sted. Den kan fra tid til annen lekke noe sigevann, og bør derfor plasseres på et underlag med god drenering.
 • Oppstart: Legg et ca. 20 cm tykt kvistlag i bunnen av bingen, deretter et 2-3 cm tykt lag med hageavfall/blomster.
 • Komposteringsfase: Legg i matavfall og bland dette med litt strø. Bruk ca. 1/5 strø til 4/5 matavfall. Det er viktig å røre godt i komposten, samt å stikke luftehull med en egnet stav eller kjepp.
 • Sluttfase: Normalt er matavfallet brutt ned etter 6-10 uker, men strømaterialer vil ta noe lengre tid. Tøm kompostbingen når den er full (ved normal bruk etter ca. ett år), og legg gjerne jorda til ettermodning. Kompostjorda er meget næringsrik og bør blandes med vanlig jord før den blir benyttet.

Les mer om hjemmekompostering ved hjelp av varmkompost i en håndbok utarbeidet av Naturvernforbundet.

Håndbok til hjemmekompostering fra Naturvernforbundet (PDF, 2 MB)

Kompostering i Kristiansund kommune

 

Bokashi

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke.

 • Hva? Teposer, kaffegrut, sitrus, kjøtt og fisk (også fiskebein), kyllingbein og alt du har av grønnsaksavfall og rester. Store matbiter kan du gjerne dele opp litt – da blir det større kontaktflate totalt og prosessen går raskere.Det eneste du ikke skal legge i bøtta er suppe og annen våt mat. Det skal ikke bli for vått i bøtta.
 • Oppstart: I bøtta legger du matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Se fremgangsmåte
 • Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord, går omdanningen til jord svært raskt, og all næring føres tilbake til jorden.
 • Når bøtta er full, sørger du for at lokket er godt på, og setter hele bøtta til gjæring eller fermentering innendørs i to uker.
 • Plassering: Bøtta kan stå hvor som helst du måtte ha plass, for den lukter ingenting. Det bør være 18–20 grader der den står disse to ukene; ikke under 15, og ikke noe særlig over 25.
 • Komposteringsfase: Etter 2 uker kan du grave den ferdiggjærede bokashien rett i jorden. Dekk til med minimum 10–15cm jord.
 •  Sluttfase: Etter 3–6 uker i jorden er bokashien omdannet til næringsrik kompostjord.
 • Du kan også lage bokashijord i en plastkasse, en tykk plastsekk eller kompostbinge med litt jord: ha jord i bunnen av beholderen, tøm i ferdiggjæret bokashi og bland med litt mer jord, dekk til med jord på toppen.

Les mer om Bokashi kompostering på  Bokashi Norge.

Kontaktinformasjon

Pål Harstad
Miljøingeniør
E-post
Mobil 458 64 460

NIR-tømmeapp, gjenvinningsstasjoner, farlig avfall, hjemmekompost og HMS